Banner
Benchmark

BenchmarkBenchmark-ul este reprezentat de o metoda standardizata de evaluare si testare a unui sistem informatic. In general un benchmark se bazeaza pe un produs software sau un pachet de programe dezvoltate special pentru diagnosticarea performanţele unui anumit produs electronic.

Benchmark-urile vizează testarea randamentului hardware şi/sau software prin raportare la anumite unitati de masura standard sau la alte sisteme si arhitecturi.

 
Chipset

ImageChipset-ul este un grup de circuite integrate (microcipuri) care pot fi folosite impreuna pentru a servi o functie dedicata. Aceste mirocipuri sunt construite si vandute intr-o singura unitate denumita Chipset.

De exemplu, un chipset poate contine combinate toate microcipurile necesare pentru a se realiza un controller de comunicatie intre procesor si memorie, sau intre alte componente ale unui sistem computerizat.

 
CPU
ImageCPU (Central Processing Unit) reprezinta unitatea centrala de prelucrare a datelor si informatiilor dintr-un computer si este denumita uneori mai simplu "procesor". Procesorul este o componenta indispensabila dintr-un microcalculator pentru ca ea interpreteaza instructiunile informatice din diferite programe si proceseaza datele efectuand operatii aritmetice si logice.
 
Driver

Driver: este un progam software care permite sistemului de operare instalat pe un calculator să interacţioneze cu un produs hardware specific (de ex. placa video, placa de sunet, placa de retea, imprimanta, scanner, etc) . Driver-ul mai poate fi comparat cu un manual ce ofera sistemului de operare informaţiile necesare configurarii si/sau folosirii unui anumit echipament hardware instalat in sistem.

Pentru o compatibilitate mai buna si performanta sporita, se recomandă instalarea celor mai noi drivere disponibile de regula pe site-urile producătorilor.

 
E-mail
ImageE-mail (poşta electronică): Cuvântul provine de la expresia engleză "electronic mail" care înseamnă poştă electronică, şi se referă la transmiterea sau primirea de mesaje prin intermediul unor sisteme de comunicaţie electronice.
O adresă de e-mail are forma " Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ", unde "georgescum" este numele de utilizator, iar "numecompanie.ro" este numele domeniului. Semnul tipografic @ înseamnă "la" şi se citeşte "a rond" (in engleză: at).
 
Firmware
FirmwareFirmware-ul este un program special de comandă şi control al unor aparate şi dispozitive cu oarecare "inteligenţă" proprie, stocat/înglobat în memoria internă a acestora. Firmware-ul poate fi întâlnit de exemplu în camere foto digitale, playere CD, DVD sau MP3, telefoane mobile, aparate de navigare rutieră, console de jocuri computerizate şi multe altele.

Firmware-ul este foarte specializat pentru aparatul unde este înglobat si conferă acestuia "inteligenţa" necesara executării unor operaţiuni specifice complexe.

 
FSB
FSB: (Front Side Bus) este un termen care caracterizează viteza de transport a semnalului electric pe magistrala bi-direcţională ce face legătura dintre procesor şi celelalte părţi ale unui computer. Aceasta magistrala leaga practic procesorul cu chipsetul plăcii de bază. Frecvenţele de funcţionare ale acesteia sunt variabile si pe baza valorii lor se pot determina performantele generale ale computerelor. FSB-ul este deasemenea adaptat lucrului la valori determinate de frecventa procesorului.
 
FTP
ImageFTP (File Transfer Protocol): este un protocol de comunicaţie folosit pentru transferul de fişiere între două calculatoare si in mod special pentru download-ul si upload-ul de date de/pe un anumit server Web. FTP este un protocol orientat pe conexiune, transferul efectuându-se în trei etape: stabilirea conexiunii, transferul de date şi eliberarea conexiunii.
 
IP

IP (Internet Protocol) asigură functionarea unui serviciu de transmitere a datelor. Acesta identifică sursa sau destinatia pachetelor  printr-un număr numit adresă IP. Protocolul IP lucrează la nivelul Internet din modelul TCP/IP, nu garantează livrarea pachetelor de date, acest lucru fiind realizat de catre alte servicii, la nivelele superioare modelului.

Alocarea adreselor IP nu este arbitrară, ea se face de către organizaţii însărcinate cu distribuirea de spaţii de adrese (de exemplu, RIPE este responsabilă cu gestiunea spaţiului de adrese atribuit Europei).

Exemplu de IP: 192.168.0.1

 
MAC
Network Card

MAC (Media Access Control): O adresa fizica MAC este un numar intreg pe 6 octeti (48 biti) pe retelele Token-ring sau Ethernet folosit la identificarea unui calculator intr-o retea locala.

Initial s-a dorit ca aceste adrese MAC sa fie unice distribuindu-se zone contigue de adrese MAC la diferiti producatori de interfete de retea. Relativ de curand adresele MAC sunt configurabile asa ca dezideratul privind unicitatea lor a nu se mai poate realiza.

 
Open Source

 

Open Souce Logo

Open source reprezinta dezvoltarea de programe software de către o comunitate, de către o companie sau de către o persoană şi oferirea lor spre folosire in mod gratuit , impreuna cu drepturile de modificare, îmbunătăţire şi redistribuire liberă a codului sursa.

 

 
PCB

PCBPCB (Printed Circuit Board): un PCB este o placa cu grosime variabila pe care sunt fixate mai multe chip-uri si alte componente electronice.

Acestea sunt interconectate intre ele cu ajutorul unui sistem de straturi (layere) si impreuna formeaza un produs de sine statator dedicat unor echipamente sofisticate precum calculatoare si echipamente de comunicatii radio.

 
RAM
Image

RAM (Random Access Memory): este denumirea generică pentru orice tip de memorie care permite accesarea ei aleator sau în orice ordine dorim.

Avantajele memoriei RAM sunt foarte mari, ea beneficiind, în plus faţă de alte medii de stocare a informaţiilor, de o viteză de acces la date extrem de mare, fiind de exemplu de mii de ori mai rapidă decât un hard disk.

 
Shareware

ImageShareware: Acest termen se refera la un program software comercial care este supus regulilor dreptului de autor, dar care poate fi copiat si/sau distribuit cu scopul de a fi incercat sau testat.

In acelasi timp, termenul de shareware atribuit unui produs software inseamna ca trebuie inteles faptul ca, daca se va utiliza peste un anumit termen, produsul respectiv va trebui platit.

 
USB

ImageUSB (Universal Serial Bus) este un ansamblu de magistrală şi tip de conector folosit în general pentru conectarea unor periferice la un calculator sau pentru interconectarea a două dispozitive electronice.

Magistrala USB reprezintă soluţia oferită comunicaţiilor seriale de noua generaţie de calculatoare PC. Este o interfaţă serială rapidă, bidirecţională, ieftină şi uşor de folosit.

 


Review-uri Computer-Arena.ro

Review: Gamepad Genius Wireless Grandias 12V
Review: Gamepad Genius Wireless Grandias 12V
Introducere: Viata unui gamer nu este intotdeauna usoara, iar posibilitatea achizitionarii device-urilor atat de necesare acestei pasiuni este de cele mai multe ori extrem de costisitoare. Producatorii de console si accesorii pentru gaming ...
0 Comentarii 14604 Accesari

Topuri Computer-Arena.ro

Saptamana viitoare incepe IDF (Intel Developer Forum). Ce ni se pregateste?
Saptamana viitoare incepe IDF (Intel Developer Forum). Ce ni se pregateste?
Incepand de saptamana viitoare intreaga comunitate IT, precum si jurnalistii de specialitate vor avea ochii atintiti asupra evenimentului IDF (Intel Developer Forum) organizat anul acesta la San Francisco. Desi nu dureaza decat trei zile (Luni, Marti ...
0 Comentarii 40253 Accesari

Cel mai citit articol (7 zile)

Informatie indisponibila momentan