BitDefender producatorul autohton de solutii de securitate, ofera cateva recomandari utilizatorului final pentru alegerea unei solutii de securitate pentru calculatorul personal. In prezent amenintarile informatice se inmultesc si cresc in medie cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nevoia pentru implementarea unei solutii de securitate se resimte din ce in ce mai mult in randul utilizatorului casnic care este conectat la internet, vorbeste pe chat cu prietenii, sau impartaseste poze, clipuri cu prietenii.
Atunci cand utilizatorul ia decizia sa se protejeze impotriva atacurilor informatice, acesta trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte. Unul dintre acestea este rata de detectie. O solutie de securitate trebuie sa aibe o rata de detectie ridicata, sa descopere toate amenintarile informatice in mod proactiv si sa le anihilize imediat ce acestea sunt reperate de software. Exista institutii internationale independente de testare si analiza, precum AV-Test.org (av-test.org) sau VirusBulletin (virusbtn.com). Acestea efectueaza teste pe produsele de securitate si dau public rezultatele acestora pentru a oferi utilizatorilor o imagine completa asupra suitelor de securitate disponibile pe piata.
Apoi utilizatorul casnic trebuie sa tina cont de nivelul de mobilitate si confortul oferit de tehnologia informationala. Posibilitatea de a achizitiona un laptop este extrem de mare si tot mai multi utilizatori prefera un astfel de calculator, mai ales ca este mai usor de transportat. Asadar, solutia de securitate trebuie sa aiba un mod de lucru in care sa nu solicite bateria. O astfel de functie poate detecta automat cand calculatorul ruleaza pe baterie, economisand astfel din energia si resursele consumate.
In plus este deja comuna folosirea unor dispozitive precum stick-urile USB, CD-uri sau DVD-uri de catre utilizatori pentru salvarea de fisiere audio si video. Aceste medii sunt deseori purtatori de malware si solutiile de securitate trebuie sa detecteze si sa blocheze cu usurinta orice incercare de atac din partea acestora. Functii precum firewall-ul, filtrul de spam, anti-phishing ar trebui de asemenea sa fie activate pentru prevenirea oricaror scurgeri de informatii.
Si nu in ultimul timp o solutie de securitate ar trebui sa fie usor de folosit si instalat de catre orice utilizator, fie ca este un incepator sau un utilizator avansat, Este important ca produsul sa fie localizat in limba romana, pentru a fi mai pe intelesul tuturor. Apoi, trebuie sa ofere indicatii clare cu privire la urmatorii pasi ce trebuie urmati in momentul descoperirii unui virus informatic in sistem sau sa blocheze accesul la anumite site-uri suspecte de atacuri de phishing.
De asemenea este important ca utilizatorul sa cunoasca si modul in care solutia de securitate functioneaza. Multi producatori realizeaza solutii antivirus bazate pe semnaturi (amenintari informatice deja cunoscute care exista intr-o baza de date). Din acest motiv calculatoarele nu sunt protejate impotriva amenintarilor noi. Alti producatori folosesc asa-numita protectie „euristica”, modalitatea ideala de a identifica noile amenintari, prin construirea unui mediu virtual, inclusiv o serie de dispozitive hardware virtuale care imita structura unui calculator real, oferind o rata de detectie ridicata, fara a genera un numar mare de rezultate fals pozitive si fara a afecta viteza de lucru a calculatorului. Aceasta metoda combinata cu o baza de semnaturi completa ofera cea mai buna protectie pentru utilizatorul final. BitDefender recomanda tuturor celor interesati:
1. Gasiti putin timp pentru a va informa despre cum sa va protejati identitatea si calculatorul personal.
2. Cumparati si folositi un program antivirus fiabil. Alegeti un antivirus cu rata de detectie buna, care sa va asigure o protectie completa.
3. Folositi o solutie firewall de incredere. Unele sisteme de operare sunt dotate cu un firewall care filtreaza traficul numai la intrare. Folositi un firewall care poate controla traficul Internet atat la intrare, cat si la iesire.
4. Nu deschideti e-mail-urile venite de la expeditori necunoscuti sau in care nu aveti incredere. Multi virusi se raspandesc prin mesajele e-mail. Cereti o confirmare din partea expeditorului daca aveti indoieli.
5. Nu deschideti fisierele atasate mesajelor care au un subiect suspect sau neasteptat. Daca intentionati sa le deschideti, salvati-le mai intai pe hard disc si scanati-le cu un program antivirus actualizat.
6. Stergeti orice e-mailuri primite in lant sau nedorite. Nu le trimiteti mai departe si nu raspundeti expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru ca nu este dorit si cerut si pentru ca duce la supraincarcarea traficului de Internet. In plus poate fi chiar un atac phishing.
7. Actualizati-va sistemul si aplicatiile cat de des posibil. Unele siteme de operare si aplicatii pot fi setate sa se actualizeze automat. Folositi-va cu incredere de aceasta facilitate. In cazul in care nu instalati indeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au gasit deja remedii.
9. Nu copiati nici un fisier daca nu-i cunoasteti sursa sau nu aveti incredere in aceasta. Verificati sursa fisierelor pe care le descarcati si asigurati-va ca programul antivirus a verificat deja fisierele.
10. Creati fisiere de rezerva ale documentelor personale importante (corespondenta, documente, imagini si altele asemenea) in mod regulat. Stocati aceste copii pe suporturi mobile, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri. Sursa: BitDefender
Adauga acest articol in reteaua ta de socializare favorita:
|